Vad är Responsiv webbdesign?

Här beskriver vi vad Responsive Webbdesign är, som ofta förkortas RWD.
Vad är Responsiv webbdesign?

Vad är responsiv webbdesign?

Hur kan din hemsida erhålla en bra layout på alla olika skärmstorlekar folk använder? Spontant kanske du tänker att det är näst intill omöjligt att skapa ett separat utseende för hundratals olika upplösningar. Då tänker du rätt. Det finns ett mycket bättre sätt att tackla problemet: responsiv webbdesign.

Med responsiv webbdesign levererar du bästa möjliga upplevelsen till besökarna oavsett om de sitter med en datorskärm, surfplatta eller mobil.

Vad är responsiv webbdesign och hur fungerar det?

Responsiv webbdesign är en metod som möjliggör automatisk anpassning av layout till användarens skärm.

Det fungerar genom Cascading Style Sheets (CSS) där du använder särskilda måttenheter och funktioner. ”Viewport Units” (anges som ’vh’ och ’vw’ för höjd respektive bredd) låter webbläsaren automatiskt anpassa måtten utifrån webbläsarens höjd eller bredd. Sätter du en spalt text med 600px bredd försvinner delar av texten ur vy om webbläsaren endast är 400px bred. Om du istället sätter måttet ’80vw’ fyller webbläsaren 80% av sin bredd med din textspalt. Detta gör alltså gradvis spalten smalare ju smalare skärmens webbläsare är utan att du behöver räkna ut något själv.

En annan viktig funktion är så kallade ”media queries” (skrivs som ’@media’) där du kan skriva olika CSS-kod över eller under vissa mått på webbläsaren. Exempelvis kan din layout låta ett bildgalleri sträckas åt sidan på skärmar som är bredare än 1000px men automatiskt byta till en vertikal orientering under den bredden. Kombinerar du dessa två funktioner kan du snabbt få ihop en design som alltid erhåller bra proportioner.

Jen Simmons har många videoklipp på engelska där hon utförligt beskriver dessa verktyg.

Så vad exakt är responsiv webbdesign, med det i åtanke? Jo, det betyder helt enkelt att din layout ”svarar” automatiskt på användarens skärm. Då behöver du endast skapa en layout med små variationer som fungerar överallt.

Hur vet jag om min webbplats är responsiv?

Det kan du snabbt avgöra direkt i din webbläsare. I till exempel Google Chrome gör du på detta vis:

 1. Gå till din webbplats
 2. Tryck på Ctrl + Shift + I eller F12 för att öppna Chrome Developer Tools
 3. Tryck på Ctrl + Shift + M för menyn där du kan välja mellan olika enheters skärmar
 4. Välj antingen en specifik enhet eller dra i hemsidans kanter för att ändra storlek steglöst

Lägg märke till hur de olika elementen på hemsidan flyttas runt och ändras beroende på storleken du ställer in. Om saker däremot behåller samma storlek och försvinner ur vy när fönstret blir smalare är sajten inte responsiv. Du kan också använda gratisverktyg som Googles mobilvänlighets-test.

Trots att andra metoder som ’adaptiv design’ låter dig skapa mobilanpassade hemsidor rekommenderar vi ett reponsivt tillvägagångssätt på grund av dess flexibilitet och framtidssäkring.

Varför bör mitt företag prioritera responsiv webbdesign?

Responsiv webbdesign befriar UI/webbdesigners och webbutvecklare från onödigt slitgöra utan att begränsa användares tillgång till din webbplats. Det blir också enklare för dig som företagsägare att integrera marknadsföring och annonser i dina hemsidor.

Här är de viktigaste fördelarna:

 • Samma webbplats för varje enhet: Oavsett om sidan visas på en 27-tums iMac eller en Android-telefonskärm anpassas webbplatsens gränssnitt för optimal användarupplevelse (UX).
 • Optimalt utseende för enheten: Med den responsiva webbdesign-metoden skalas alla bilder, teckensnitt och andra HTML-element på ett lämpligt sätt för att bäst nyttja användarens skärmstorlek.
 • Inget behov av omdirigeringar: Andra metoder kräver omdirigeringar för att skicka användaren till rätt version av webbsidan beroende på deras enhet. Med responsiv webbdesign slipper du detta vilket ger din hemsida maximal prestanda och användarna slipper sitta och vänta medan nya sidor laddar.

Responsiv webbdesign är också extremt kostnadseffektivt. I och med att allt finns i en och samma layout blir det lättare att hålla sajten aktuell. Du behöver inte göra ändringar på två eller flera ställen, ditt team behöver inte oroa sig för att saker går sönder på någon obskyr del av sidan när ändringar sker och det tar mindre arbetstid att skapa sidan överlag.

Vart vänder jag mig ifall jag vill veta mer?

Om du vill veta mer om responsiv webbdesign är du som vanligt mer än välkommen att kontakta oss här på Digital Island. Vi berättar gärna mer om responsiv webbdesign. Vill du inte krångla med att själv göra din hemsida responsiv är du också välkommen att boka ett kostnadsfritt möte eller skicka en offertförfrågan så tar våra erfarna experter hand om det.

Relaterade blogginlägg

Vi är här för att hjälpa dig växa, kontakta oss!

Ring, maila eller kom förbi vårt kontor på Salagatan 23. Du är alltid välkommen!

  Ring eller maila oss på: 

  +46 73 987 96 53 

  info@digitalisland.se