SEO Guiden för Nybörjare Kapitel 1

Det här är Första kapitlet av fyra som innefattar Digital Islands "SEO Guiden".
SEO Guiden för Nybörjare Kapitel 1

Vad är SEO och varför är det viktigt?

Det här är Första kapitlet av fyra som innefattar Digital Islands ”SEO Guiden”.
Vi kommer att gå igenom allt som är värt att veta om SEO oavsett om du vill sälja en produkt, en tjänst eller framföra ett budskap. Vi ser Google som världens största marknadsplats och informationscenter mellan företag och konsumenter och man brukar dela upp trafik från Google i två delar: Betald eller Organisk trafik. Den Betalda trafiken är personer du marknadsfört till medan den organiska trafiken istället är personer som har klickat på ett högt rankat sökresultat.

SEO är en förkortning som ofta används när man pratar om att synas på Internet men vad är det egentligen? Hur påverkar det din webbplats?
Sökmotoroptimering brukar delas in i tre delar: On-Page SEO, Off-Page SEO & Teknisk SEO. För att inte tappa potentiella kunder bör alla företag, stora som små, kolla över sina hemsidor.

Syns vi när potentiella kunder söker efter oss?

Google är av särklass världens största sökmotor och Bara i Sverige görs det över 55 miljoner sökningar per dag. 98 till 99 procent av 16–65-åringarna använder Google och det är därför vi på Digital Island ser SEO som kritisk för att du ska kunna nå dina mål och synas online.

Vilka är fördelarna med SEO?

Den absoluta fördelen av gedigen sökmotoroptimering är att ligga först i sökresultatet på Google. Med det sagt ska vi inte glömma av att SEO resulterar i fler fördelar, nämligen:

1. SEO leder till mer trafik

De flesta besökare klickar på ett av de högst rankade sökresultatet. Därav ser man ofta en stor mängd organisk trafik till den SEO-optimerade webbplatsen. Rankning är vanligtvis nära relaterad till den totala trafiken på webbplatsen.

2. SEO leder till konsekvent trafik

Rankning i sökmotorer resulterar oftast i konsekvent och passiv trafik men för kanaler såsom sociala medier och e-postmarknadsföring händer detta sällan. Denna typ av trafik resulterar vanligtvis i en topp i trafiken som sedan sjunker till noll, detsamma gäller betald trafik där en avslutad kampanj ofta leder till minskad trafik. Antalet sökningar genom en sökmotor är vanligtvis detsamma varje månad. Detta tenderar att upprätthålla ett konsekvent flöde.

3. SEO leder till ”gratis” trafik

Organisk trafik är ”gratis” och kommer från en sökmotor. Däremot kommer den Betalda trafiken från annonser och du betalar per klick eller visning. Med dålig optimering kan det kosta dig mer än vad dina besökare genererar i intäkter. Trots allt är det förstås inte helt gratis att skapa innehåll som rankas på Google men i de flesta fall blir det billigare att fokusera på SEO än att betala för majoriteten av din trafik.

Synas på Google

Google kommer att hitta din webbplats, förutsatt att du inte har blockat dem. För nya sidor tar detta vanligtvis tid och kan ske på ett oönskat sätt. Därför vill vi hjälpa sökmotorn på vägen och detta görs i form av en sitemap & robots-fil.

Det första steget är att skapa din egen sitemap för webbplatsen. Det finns många gratisverktyg som kan göra detta åt dig och vår favorit är Yoast SEO.
En sitemap är en fil som listar hela din webbplats och prioritet för varje sida under genomsökningen. Om du har en webbplats idag kan du hitta din sitemap genom att söka efter exempelvis: https://digitalisland.se/sitemap_index.xml men om inget dyker upp har du antagligen inte en sitemap uppladdad.

Det andra steget är att skapa en robots.txt fil för din webbplats där denna fil har som uppgift att förmedla regler till sökmotorns crawler. Robots.txt är uppbyggd med olika villkor och ser ofta ut som följande:

User-agent: Googlebot
Disallow: /nogooglebot/
User-agent: *
Allow: /
Sitemap: http://www.example.com/sitemap.xml

Google har en utmärkt guide för hur du bygger din robots.txt fil här: https://developers.google.com/

Det tredje steget är att skapa ett Google Search Console-konto och ladda upp din sitemap.xml.
Google Search Console är ett utmärkt verktyg för att få insikt i hur en webbplats indexeras av Google.


Vi hjälper dig med SEO

Kontakta ossbokar vi ett kostnadsfritt möte där vi kan hjälpa dig med din SEO-strategi.

Här kommer du vidare till nästa kapitel För SEO Guiden för Nybörjare Kapitel 2

Relaterade blogginlägg

Vi är här för att hjälpa dig växa, kontakta oss!

Ring, maila eller kom förbi vårt kontor på Salagatan 23. Du är alltid välkommen!

    Ring eller maila oss på: 

    +46 73 987 96 53 

    info@digitalisland.se