Vad är WordPress?

Introduktion till WordPress Det pratas mycket om WordPress (förkortat ”WP”) och det råder delade meningar om plattformen. Men vad exakt är WordPress? Vilka är för– och nackdelarna? Hur får man ut så mycket som möjligt av det? Jo, WP är…
Vad är WordPress?

Introduktion till WordPress

Det pratas mycket om WordPress (förkortat ”WP”) och det råder delade meningar om plattformen. Men vad exakt är WordPress? Vilka är för– och nackdelarna? Hur får man ut så mycket som möjligt av det?

Jo, WP är världens mest populära verktyg för att skapa webbsidor. Det är skrivet med öppen källkod (så kallad ”Open Source”) och är därmed helt gratis att använda. Verktyget låter dig skapa alla möjliga sorters webbsidor, från enkla bloggar till fullständiga företagssajter med stora databaser. Du kan även använda WordPress för att driva online-butiker med hjälp av plugin/tillägg som WooCommerce, Shopify m.fl.

Enkelt för nybörjare

Har du aldrig har byggt en hemsida är WordPress ett väldigt bra sätt att snabbt komma igång. Faktum är att de flesta använder WP utan förkunskaper inom programmering och design. Det finns tusentals färdiga ”Tema-sajter” att använda antingen i befintligt skick eller att utgå ifrån för egna anpassningar.

Nackdelar att se upp för

Nackdelen med vissa färdiga teman är att de ofta innehåller en massa onödig kod du inte använder dig av. Detta kan leda till sämre prestanda och seg laddning för besökare. De kan även ha negativ inverkan på hemsidans SEO. Ytterligare problem kan uppstå med färdiga teman för att vissa plugin de använder kan sluta fungera efter WordPress-uppdateringar. I många fall uppdateras de för att lösa dessa konflikter, men ibland används utdaterade plugin som ej längre är under utveckling.

Det kan vara svårt att lösa dessa problem om du inte kan programmering. Det betyder att din hemsida i värsta fall slutar fungera utan större förvarning.

Om du inte kan koda eller inte har tid att brottas med sånt bör du anlita en professionell webbyrå. De tar ansvar för att din WordPress-sajt alltid är uppdaterad och kan bygga skräddarsydda teman från grunden. Då drar du nytta av alla styrkor med WP men slipper alla svagheter.

Vilka är fördelarna?

När din hemsida är färdig och publicerad av en professionell webbyrå är det väldigt lätt att administrera och uppdatera innehållet utan att skriva någon kod. Detta gör du via en inbyggd kontrollpanel kallad ”WP-admin” (åtkomst via www.dittdomännamn.se/wp-admin) som alltid ingår i WordPress-sajter. Du kan till och med använda dessa funktioner via olika WP-mobilappar när du är på språng.

WordPress popularitet har vuxit enormt tack vare den sortens användarvänlighet. På grund av dess stabila backend-kod, kraftfulla funktioner samt otaliga plugin använder också många av de stora företagen WordPress för att driva sina webbplatser. Bland dessa finns t.ex. Vogue, Rolling Stone, Capgemini och Sony.

WordPress är SEO-vänligt

Utvecklar du din webbsida med WordPress är det enkelt att optimera SEO. WP har en stabil kod-struktur av hög kvalitet som baseras utefter sökmotorernas kriterier. Det innebär att Google och andra sökmotorer generellt visar WordPress-drivna sajter högre bland sökresultaten.

Spana gärna in SEO-checklistan vi på Digital Island har skrivit för att lära dig mer om hur det går till.

Vi har även skrivit en artikel om de 8 bästa SEO-plugins för WordPress som drastiskt underlättar arbetet. Det är bäst att ta hjälp av en professionell webbyrå eller utvecklare kring SEO-plugin, annars finns det risk att de har motsatt effekt

Har generellt hög säkerhet

WordPress anses vara en mycket säker plattform mot virus och hackers. Dock är det mycket viktigt att hålla sin WP-installation uppdaterad till senaste versionen för att ha aktuellt skydd mot nyupptäckta metoder hackers använder. WP meddelar alltid när det finns en ny WordPress version att installera, vilket du enkelt gör genom att helt enkelt klicka på en knapp i WP-admin.

Dessutom introducerar dessa uppdateringar ofta ny funktionalitet som gör din webbsida bättre anpassad efter den senaste utvecklingen inom mobiler, läsplattor och datorer.

Slutsats – Vad är WordPress?

Sammanfattningsvis är WordPress alltså en gratis plattform som används av allt från nybörjare till storföretag för att skapa och publicera hemsidor. Vare sig du har skapat sidan själv eller med hjälp av en webbyrå som Digital Island är det oerhört enkelt att lägga upp nytt innehåll.

Marknadsföring är enklare än någonsin via WordPress möjligheter till SEO-optimering. Din sida har också kontinuerligt underhåll tack vare uppdateringar, hög säkerhet genom en stabil kod-bas och näst intill obegränsad funktionalitet via plugin.

Glöm dock inte att det kan uppstå konflikter med vissa plugin vid uppdatering av WordPress. Ofta kan det kännas tryggt att en etablerad webbyrå tillhandahåller denna tjänst, något vi på Digital Island erbjuder via tjänsten ”Up2Date”.

Tveka inte att ta kontakt med oss ifall du vill vara säker på att din sajt är i goda händer eller om du vill veta mer om WordPress.

Relaterade blogginlägg

Vi är här för att hjälpa dig växa, kontakta oss!

Ring, maila eller kom förbi vårt kontor på Salagatan 23. Du är alltid välkommen!

    Ring eller maila oss på: 

    +46 73 987 96 53 

    info@digitalisland.se