Bästa SEO-plugins för WordPress

Vilka är de bästa SEO-plugins för WordPress? År 2020 och framåt är optimering mot sökmotorer bland det viktigaste för dig som driver hemsida eller e-handelsplattform. I snitt kommer 93% av era besökare från sökningar och motsvarande siffra för e-handel ligger…
Bästa SEO-plugins för WordPress

Vilka är de bästa SEO-plugins för WordPress?

År 2020 och framåt är optimering mot sökmotorer bland det viktigaste för dig som driver hemsida eller e-handelsplattform.

I snitt kommer 93% av era besökare från sökningar och motsvarande siffra för e-handel ligger på 39%. Dagens toppföretag är väl medvetna om detta och under 2019 angav globalt mer än hälften av dessa att SEO var deras högsta prioritering. Därmed råder vi dig att hänga med i utvecklingen och anpassa din affärsstrategi för att inte halka efter konkurrensen. Google Ads i all ära, men fyra av fem besökare utger sig ignorera alla annonser bland sökresultaten.

Nu när vi är överens om vikten i att prioritera SEO, ligga högst bland användarnas sökningar och generera organisk trafik till din webbplats undrar du säkert ”var börjar jag”?

Lyckligtvis finns det många fantastiska SEO–verktyg du kan använda dig av. Ifall din sida är byggd i WordPress finns det ett stort antal plugins att ta till hjälp. Men hur väljer du rätt? Det är exakt det vi på Digital Island vill informera om med denna lista över de 8 bästa SEO-plugins för WordPress.

 

1. Yoast SEO

Yoast SEO

Yoast SEO WordPress-plugin har funnits i mer än ett decennium med över fem miljoner installationer på webbplatser runtom världen och är därmed ett av de mest populära alternativen. En av de bästa funktionerna hos Yoast SEO är förmågan att skapa och hantera din XML-sitemap. Detta gör arbetet markant lättare än att behöva koda en sitemap på egen hand om du inte redan har den tekniska kunskapen.

Yoast SEO hjälper dig bland annat att identifiera och undvika upprepning av innehåll —något Google värderar negativt— samt att använda sig av mallar för titlar och beskrivningar i hemsidans metadata, vilket skattar dina sidor högre i SERP (”Search Engine Results Page”).
Installerar du Yoast SEO-plugin gratis får du framförallt tillgång till funktioner ovan men det finns också en premium–version för ca 95kr per år som ger dig ytterligare funktionalitet:

 • Förhandsvisning av sidor på olika plattformar
 • Förslag till intern länkar
 • Omdirigera hanteringsalternativ
 • 24/7 support via e-post
 • Inga annonser

Vi rekommenderar att testa gratisversionen av Yoast SEO-plugin för WordPress och kolla om det täcker dina behov.

2. Rank Math

Med Rank Math kan du hantera dina SEO-behov för alla typer av innehåll på din webbplats. Detta WordPress-plugin är särskilt effektivt tack vare integration med Google Search Console, vilket låter dig se all viktig information direkt från din administrativa instrumentpanel i WordPress.

Rank Math Plugin

Rank Math ger dig också möjlighet att hantera metataggar för saker som:

 • noindex
 • nofollow
 • noarchive

Detta WordPress-plugin klargör också vilka nyckelord som bidrar till högre rank och visar dig också hur många besökare du får från olika sökfraser. Rank Math pekar också ut alla saker som sänker din webbplats status utifrån Googles skattning. Informationen är lättillgänglig, lättläst och enkel att fördjupa sig i.

Rank Math har dessutom funktioner för:

 • XML-sitemaps
 • Rika utdrag i HTML-koden
 • Förslag på interna länkar
 • Uppmärksamma dig om 404–fel
 • Omdirigeringar
 • Lokal SEO
 • Image SEO

Rank Brain är i vår mening en av de bästa SEO-plugins för WordPress. Det är en fantastiskt bra helhetslösning för dig som söker en enda SEO-plugin som kan hantera alla de viktigaste funktionerna.

3. The SEO Framework

SEO-Framework

SEO Framework är ett bra alternativ för mindre företag och webbsidor. Gränssnittet smälter in och integreras snyggt i resten av WordPress vilket får det att kännas mer som en naturlig del av WordPress i motsats till andra plugins.

Vår favoritfunktion inom SEO Framework plugin är färgskalan som visar exakt hur du optimerar varje inlägg för sökmotorer. Allt du behöver göra är att flytta markören över staplarna i SEO-kolumnen för att få en specifik beskrivning på hur du kan förbättra dina sidor. SEO Framework-plugin är helt gratis och annonsfritt.

Sammantaget så är detta plugin oerhört enkelt att använda utan att kännas begränsande.

4. Broken Link Checker

Broken-Link-Checker

Googles algoritmer ser väldigt negativt på alla trasiga länkar din webbsida kan ha förolyckats. Detta gör Broken Link Checker till ett visserligen simpelt men också extremt värdefullt verktyg du bör använda dig utav.

Din webbsida har gissningsvis en drös interna samt utgående länkar i bloggar och övrigt innehåll. Du har självklart kontroll över att dina interna länkar fungerar, men de till externa webbsidor har du desto mindre att säga till om. Anta till exempel att du har en bortglömd länk till en annan webbplats mitt i ett av dina längre blogginlägg; av någon anledning har sidan på den externa webbplatsen åkt ned. Det kan vara ganska svårt att hålla reda på över tid.

Broken Link Checker plugin tittar igenom och pekar ut alla trasiga länkar på din webbplats och gör dessa mycket enklare att redigera eller ta bort med endast ett par musklick. Detta ger dig inte endast högre SEO–rank utan också en mycket trevligare användarupplevelse. Du blir nog själv sällan glad över att klicka på en länk som inte längre finns uppe. Stora delar av SEO–kriterierna är baserade på just hur enkelt det är för användare att navigera till, inom och från din sida så det går ofta hand i hand.

5. SEO Squirrly

SEO Squirrly är specifikt inriktat på dig som inte är expert inom SEO och är i vår mening ytterligare en av de bästa SEO-plugins för WordPress.

De flesta plugins har olika sätt att komma åt och implementera SEO-förslag, men SEO Squirrly tar detta till nästa nivå. Ta dess live SEO–assistentfunktion som exempel:
Du matar in de nyckelord du vill att sökmotorerna ska hitta på din webbsida eller artikel. Medan du skriver aktiveras gröna lampor i realtid med förslag på hur du kan använda dessa nyckelord naturligt i ditt innehåll. Föreställ dig att du har en SEO–expert som tittar över din axel och ger välmotiverade råd medan du skriver—det är vad du får med SEO Squirrly.

Innehållsrapporterna är en annan ovärderlig funktion som är idealisk om du använder dig av utomstående skribenter eller om webbsidan administreras av flera användare. Dessa rapporter ger dig och ditt team ytterligare inblick i SEO baserat på vad de skrev. SEO Squirrly har även verktyg för att analysera innehållet på dina konkurrenters webbsidor så att du kan upptäcka sätt att ta dig högre upp än dem i sökresultaten. Sedan kan du använda verktygen som låter dig följa dina framsteg varje vecka.

SEO Squirrly har utöver allt detta en rad andra verktyg:

 • ”Strategy Assistant”. SEO Squirrly ger dig inte bara viktig funktionalitet utan erbjuder även en ny och förenklad upplevelse av SEO–optimering via en steg för steg–funktion för att rangordna dina affärer med Focus Pages.
 • ”Settings Assistant” hjälper dig att korrigera SEO– inställningar på hemsidan så att du får en optimal och korrekt konfiguration i grunden.
 • ”Blogging Assistant” hjälper till när du vill skriva lättlästa artiklar utan att lämna WordPress instrumentpanel.
 • ”The Keyword Research Assistant” tillhandahåller register med data i din sökordsportfölj och meddelar dig om möjligheter till bättre sökord du kan använda dig av.

 

6. All In One Schema Rich Snippets

All In One Schema Rich Snippets

All In One Schema Rich Snippets ämnar att förbättra hur din webbsida presenteras i sökningar genom att inkludera saker som prissättning, foton, stjärnbetyg och recensioner.
Denna WordPress plugin hjälper dig att lägga till saker som:

 • Videoklipp
 • Artiklar
 • Recept
 • Evenemang
 • Personprofiler
 • Produkter
 • Artiklar

Snyggt och professionellt berikade sökresultat gynnar förstås din webbsida och de är särskilt viktiga för dig som bedriver e–handel. En besökare ska kunna se stjärnbetyg och läsa recensioner till produkterna du säljer med så få steg som möjligt.

Allt detta blir mycket lättare att hantera med All In One Schema Rich Snippets WordPress plugin.

 

7. SEMrush SEO Writing Assistant

SEO Writing Assistant

SEMrush SEO Writing Assistant används kanske inte lika mycket som de andra vi har beskrivit ovan angående bästa SEO-plugins för WordPress, men det är fortfarande mycket bra att ha i verktygslådan. Varumärket SEMrush är ett stort namn inom SEO-branschen och detta plugin är en bra inkörsport till deras bredare produktsvit.

För att detta plugin ska fungera krävs det att du skapar ett konto hos SEMrush. Gratiskontot ger dig endast tillgång till ett fåtal funktioner, men det är enkelt att uppgradera till en premium-prenumeration när du behöver tillgång till några av branschens mest sofistikerade verktyg. Deras WordPress plugin analyserar ditt innehåll och visar dig poäng baserat på hur SEO-vänlig din webbsida är.

Du får även här textförslag på hur du kan förbättra innehållet för att uppnå högre SEO–rank. Med skrivassistenten kan du prioritera egna sökord och få rekommendationer baserat på dessa.

8. All in One SEO Pack

All in One SEO Pack är ytterligare en välkänd och populär plugin med över två miljoner aktiva installationer på WordPress-sajter globalt. Som namnet antyder är tanken att det ska vara det enda tillägget du behöver för att optimera din SEO vilket gör den enkel att använda utan att installera ett dussin olika plugins. Föga överraskande är detta nyckeln till dess popularitet.

All-In-One-SEO

Framför allt räcker All in One SEO Packs gratis–funktioner långt och en uppdatering till premiumversionen kostar runt 600kr per år. Om du äger ett flertal webbplatser är det smart att överväga en företagslicens som låter dig använda detta plugin på upp till 10 hemsidor för ca. 1 000kr per år. Du kan till och med köpa en byrålicens för ca. 5 000kr per år för att använda All in One SEO Pack WordPress plugin på ett obegränsat antal hemsidor.

Slutsats

En modern hemsida måste helt enkelt prioritera SEO för att ta del av världsmarknaden på ett kostnadseffektivt sätt. Vi på Digital Island har även satt ihop en SEO-checklista vi rekommenderar att man läser igenom innan man väljer en eller flera av dessa SEO-plugins för ens WordPress-sajt. Då slipper du spendera tid på verktyg och strategier som inte passar dig och dina samarbetspartners.

Om du som många andra har en hemsida byggd i WordPress finns otaliga plugins till ditt förfogande. I vår erfarenhet är dock de bästa SEO-plugins för WordPress de åtta vi har tagit upp och de täcker i princip allt du kan tänkas behöva för att landa högre i användarnas sökningar. Vissa av dessa plugins erbjuder väldigt specifika och specialiserade SEO-funktioner medan andra omfattar en bredare helhetslösning med många olika SEO-element.

Du förväntas självklart inte bli SEO-expert över en natt även med dessa verktyg till hands. Behöver du vass expertis från ett erfaret team finns vi på Digital Island alltid till hands. Boka ett kostnadsfritt möte hos oss så kan vi tillsammans reda ut vilken väg som både effektivt och långsiktigt håller dig på toppen av sökresultaten.

Relaterade blogginlägg

Vi är här för att hjälpa dig växa, kontakta oss!

Ring, maila eller kom förbi vårt kontor på Salagatan 23. Du är alltid välkommen!

  Ring eller maila oss på: 

  +46 73 987 96 53 

  info@digitalisland.se