Grafisk design – 8 trender för året 2021

Trender inom grafisk design 2021 Kanske är det så att isolation och restriktioner har resulterat en större arbetsvilja hos kreatörerna? Ser man till grafisk design så har iallafall kreativiteten och nytänkandet sprudlat under 2020. Man kan enkelt säga att digitaliseringen…
Grafisk design – 8 trender för året 2021

Trender inom grafisk design 2021

Kanske är det så att isolation och restriktioner har resulterat en större arbetsvilja hos kreatörerna? Ser man till grafisk design så har iallafall kreativiteten och nytänkandet sprudlat under 2020. Man kan enkelt säga att digitaliseringen har underlättat för alla under denna pandemin. Digitala lösningar har utvecklats för att agera substitut till några av våra mest basala behov såsom att socialisera oss, handla mat, studera och flera andra områden. Därför kan man se en tydlig koppling mellan 2020 grafiska design och vilket behov det ska fylla. Rent generellt har den grafiska designen blivit enklare och mer pedagogisk för att vägleda ovana användare inom den digitala världen.

Trender som simplicitet, monokroma färger, minimalism och geometriska former som skapar ett lugn för ögonen kan vara ett resultat av ett behov av balans i ett kaotiskt samhälle. Vi tänkte därför summera vilka trender som är här för att stanna och som vägleder oss in i 2021.

1. Monokroma och dämpade färger

Den monokroma trenden, där en dämpad och lugn färg tar över hela grafiken är något som blivit väldigt populärt de senaste åren. Detta skapar ett lugn för tittaren och kan även skapa känslor som tillit och trygghet. Det hjälper även hjärnan att förenkla designen ifall resterande design har komplicerade funktioner.

Nu när människor spenderar mer och mer tid framför datorn så är det naturligt att trenderna går mer mot avslappnande och lugna teman. Där en enfärgig design just skapar detta lugn. Många pratar även om att denna trend till och med kan resultera i svart vita designer för att skapa en ännu större kontrast till vår redan färgrika värld.

Monokrom illustration med fågel och texten "Vog el Frei". Länk till Pinterest-inlägg med samma bild.Monokrom illustration med cirklar och texten "Isolation". Länk till Pinterest-inlägg med samma bild.Monokrom illustration med cirklar och texten "bauhaus 1919". Länk till Pinterest-inlägg med samma bild.

2. 3D grafisk design

Till nästa år kommer vi med säkerhet se en utveckling av 3D design. 3D design är egentligen ingenting nytt men tekniken har inte funnits tidigare för att göra denna typ av design på ett bra sätt. Detta är ett resultat av att både mjukvaran, internet hastigheten och hemsidornas kapacitet har blivit så pass bra för att kunna hantera denna typ av design. Dessa visuellt fantastiska skapelser är inte enbart för konstnärliga förtjänster, de intresserar och engagerar även betraktaren och behåller deras uppmärksamhet.

3D-illustration av Peter Tarka. Länk till Mindsparkle Mag med tillhörande artikel.Knappar med 3D-djup.

3. Geometriska former

Geometriska former har kommit mer och mer de senaste åren och många tror att det kommer nå sin peak under 2021. Fyrkanter, cirklar, trianglar är något som gör att våra sinnen kan slappna av i symmetrin dessa former skapar. Något som går hand i hand med enkelheten som vi vill uppnå. Denna trend kommer även att kunna kombineras med 3D design. De geometriska formernas simplicitet i kombination med 3D designens djup och skuggning kommer bli ett vinnande koncept 2021.

Geometrisk design på Superlabs hemsida. Länk till Awwwards inlägg.Platt hexagon fylld med färgade kvadrater.

4. Typografi – både i text och i design

Typografi design var något som slog igenom 2020. Istället för att endast använda sig av typografi i form av text så har utvecklare idag skapat magisk design av typografi. Även här pratar många om att de populära typografierna för 2020 kommer att utvecklas mer och mer inom 3D-design.

Utöver det har även en kaosartad typ av typografi slagit igenom under 2020. De brukar sägas att typografin brukar vara en direkt reflektion av kulturens tillstånd, vilket även passar in i dagens samhälle. Regler och normer för hur text ska se ut bryts ut och lappas ihop av nya konstruktioner. Olika storlekar, saknad av enhetlighet samt en mix av siffror och bokstäver är bara några regelbrott som denna trend sysslar med.

Belyst och skuggad text med djup: "Are you talking to me?". Länk till Behance.Ihoprullad text som lyder "Printworks", "Coming Soon" och annat dekorativt. Länk till Pinterest.Uppbruten text med frasen "Design Moves". Länk till Pinterest.

5. Slideshows

På grund av de rådande omständigheterna ska många institutioner och företag att informera samt utbilda människor. Därför behöver de använda en pedagogisk och simpel design. Lite likt en powerpoints har även slideshows slagit igenom. Detta gör det möjligt att fylla inlägg på sociala medier mer information till max. Utöver möjligheten att fylla varje inlägg med mer information så föredrar även Instagrams algoritmer slides vilket betyder att fler bilder ökar synligheten. Detta gör det även möjligt för utvecklare att berätta historier och berättelser på ett lättare sätt där slideshowen fungerar nästan som en bok/tidning.

Animerad slideshow med hemsidedesign. Länk till UX-planet artikel om interaktionsdesign.

6. Guld och metaller

Denna trend har redan dragit igång inom produktdesign där metaller och guld har tagit över (se smartphones). Nu är det dags för att denna trend att komma in den grafiska designen. Just guld är det som används mest just nu för att det dels skapar en minimalistisk design men som också kan visas upp matt, blank, glansig och mycket mer. Många använder även  silver, koppar, brons men det är fortfarande guld som är ledsagaren. Dessa material skapar en lyxig och exklusiv känsla vilket man också kan kombinera med andra färger för att skapa en kontrast som gångar uppmärksamheten.

Cigarett med metallisk rök. Länk till Pinterest.Kaffekopp med flytande guld flygandes ut. Länk till Hypebeast-artikel med fler liknande bilder.Realistisk textur av guldfolie. Länk till Creative Market.

7. Natur och organiska färger i grafisk design

Isolation och restriktioner har resulterat i att fler och fler människor söker sig till naturen. Ifall du inte kan ta dig till naturen så kan naturen komma till dig genom grafisk design. Organisk, naturinspirerad design har kommit mer och mer de senaste åren vilket kulminerar på grund av hur samhället ser ut. Denna trend passar även in i andra trender som minimalism, illustrationer och jordnära färger. Det gör det även enkelt för designers att hitta inspiration då alla motiv redan finns där ute i naturen.

Typografiskt "S" med överlappande blomma i mjuka naturtoner. Länk till Pinterest.Poster med en dimmig skog och texten "Teh Forest". Länk till Pinterest.

8. Frostat glas

Frostat glas är något som har dykt upp mer och mer de senaste åren. Även detta ser ut vara en trend som följer med oss in i det nya året. Denna trend härstammar från det minimalistiska och nedtonade som även kan ses i punkt nr.1 monokroma och dämpade färger. Trenden flörtar även med det futuristiska och är därför väldigt populärt att använda hos tekniska innovationer och den grafiska designen av nya tech produkter.

Animerat gränssnitt med frostat glas som bakgrund. Länk till inlägg hos Medium.com

Det är alltid svårt att sia om framtiden men vissa saker består. Dessa trenderna kommer finnas nästa år men man vet aldrig när något banbrytande dyker upp och rubbar branschen. Våra grafiska designers håller sig konstant uppdaterade med dom nyaste trenderna för kunna erbjuda dig en tidsenlig och modern hemsida. Kontakta oss för att se över hur vi kan uppdatera din existerande grafisk design eller ta fram ett helt nytt utseende förslag. Vi lovar att du inte kommer bli besviken!

Relaterade blogginlägg

Vi är här för att hjälpa dig växa, kontakta oss!

Ring, maila eller kom förbi vårt kontor på Salagatan 23. Du är alltid välkommen!

    Ring eller maila oss på: 

    +46 73 987 96 53 

    info@digitalisland.se